închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Let’s Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Presa » Informatii de presa » 31 octombrie 2007 - Ziua Internatională a Mării Negre

Ziua Internationalã a Mãrii Negre - 31 octombrie 2007


Granite comune. Solutii comune.


Cu ocazia aniversãrii Zilei Internationale a Mãrii Negre, a avut loc la Mamaia, Conferinta Regionalã “Cooperarea la Marea Neagrã între prioritate si necesitate”.
 
În cadrul manifestãrii, reprezentantii Ministerului Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor au prezentat oportunitãtile de dezvoltare în zonã sustinute prin Programul de Cooperare în Bazinul Marii Negre ENPI – CBC 2007-2013.

Obiectivul global al programului este de a sprijini dezvoltarea economicã si socialã sustinutã în regiunile din bazinul Mãrii Negre, bazatã pe parteneriate regionale solide si strânsã cooperare.

La nivel european, programul de cooperare transfrontalierã, are ca parteneri 10 state din bazinul Mãrii Negre: România, Bulgaria, Grecia, Rusia, Turcia, Ucraina, Armenia, Azerbaijan, Georgia si Moldova.

Programul se adreseazã autoritãtilor publice locale si regionale, agentiilor de dezvoltare, mediu si turism, camerelor de comert, ONG-urilor, institutiilor de învãtãmânt si culturale. 

Fondurile sunt asigurate prin Instrumentul European de Vecinãtate si Parteneriat (ENPI), instrument care sprijinã implementarea Politicii Europene de Vecinãtate în tãrile partenere. Statele participante în program trebuie sã asigure 10% din finantare, la nivel de proiecte (sursele pot fi: buget de stat si buget beneficiari). Bugetul alocat este de 18.862.000 EURO (17.035.000 EURO ENPI si 1.557.000 EURO co-finantare nationalã).

În acest moment, programul al cãrui coordonator este Ministerul Dezvoltãrii, Lucrãrilor Publice si Locuintelor, se afla în proces de finalizare si aprobare internã în cadrul statelor partenere si va fi trimis spre aprobare cãtre CE în perioada noiembrie – decembrie 2007.

Informatii de Background

Aplicantii în cadrul acestui program pot beneficia de un avans stabilit procentual, în functie de valoarea proiectului. Finantarea nerambursabilã (granturi) se obtine în mod competitiv în urma unor licitatii publice pentru propuneri de proiecte de colaborare transfrontalierã. Participantii din România pot aplica ca parteneri sau lideri de proiect în proiecte comune. 

Aplicantul trebuie sã aibã sediul în una din ariile eligibile ale programului dupã cum urmeazã:

România:             Regiunea Sud-Est
Bulgaria:              Severoiztochen, Yugoiztochen
Grecia:                 Kentriki Makedonia, Anatoliki Makedonia Thraki
Turcia:                 Istanbul, Tekirdað, Kocaeli, Zonguldak, Kastamonu, Samsun, Trabzon
Rusia:                  Rostov Oblast, Krasnodar Krai, Republica Adygea
Ucraina:               Odesa, Mykolaiv, Kherson, Sevastopol, Zaporosh`ye si Donetsk Oblast, Republica Crimeea , Sevastopol
Pentru Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan este eligibil întreg teritoriul.

Toate proiectele se bazeazã pe parteneriate transfrontaliere, cu parteneri din statele membre si nemembre ale UE.
 
Fiecare partener implementeazã o parte din activitãtile proiectului comun pe teritoriul statului sãu. Proiectele trebuie sã aibã o valoare minimã de 50.000 EURO.

Prioritãtile programului se concentreazã pe nevoile comune din zonele eligibile, identificate în comun de cãtre statele partenere, având prin urmare un impact transfrontalier.

Prin acest program se vor finanta actiuni din domeniul promovãrii activitãtilor economice,  protectiei mediului, seminarii, cursuri de formare, conferinte, workshop-uri, crearea de retele pentru promovarea turismului (networks) etc.

Conferinta a facut parte din seria de initiative intreprinse pentru a lãrgi aria de stabilire a unor parteneriate în beneficiul intregii regiuni, factorul comun fiind vecinatatea cu Marea Neagrã. La manifestare au fost invitati reprezentanti ai Bulgariei, Federatiei Ruse, Ucrainei, Moldovei, Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului, Turciei si Greciei.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864