închide
Numele Dumneavoastră
Adresa de email a destinatarului
Mesajul ataşat
 
Vizitatori de la lansare: 16777215 Română | English

Letís Do It, Romania!

  • Printează această pagină
  • Măreste dimensiunea textului
  • Micşorează dimensiunea textului
Arhiva integrare europeana » 9 Mai

 

În curând România va deveni tarã membrã a Uniunii Europene. În curând vom fi cunoscuti nu numai ca români, ci si în calitate de cetãteni europeni. România va deveni un partener politic si de afaceri cãutat pentru investitii pe termen lung. Valorile noastre intelectuale si culturale vor fi mult mai bine cunoscute în afara granitelor. Profitând de libertatea de a cãlãtori, studia si munci în spatiul european, vom învãta din experienta altora.
Din mai multe puncte de vedere, România vine în Uniunea Europeanã cu o considerabilã valoare adãugatã. Pe lângã resursele materiale, vom contribui cu personalitatea noastrã la identitatea culturalã a marii familii europene - o familie cãreia România i-a apartinut întotdeauna si cu care nu se uneste, ci se reuneste.

De ce 9 mai ?

Primavara anului 1950. Robert Schuman, ministrul afacerilor externe al Frantei, primeste de la omologii din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie o misiune istorica: crearea unui plan care sa duca la reintegrarea Germaniei Federale in familia europeana. Problema delicata pe care o avea de rezolvat il face sa recurga la sprijinul unui cunoscut diplomat: Jean Monnet.

Aflat in casa sa din Moselle, in luna aprilie a aceluiasi an, Robert Schuman mediteaza la acest proiect. A doua zi, in drum spre Paris, se hotarâse: „Proiectul e interesant; va fi proiectul meu, ii marturisea sefului sau de cabinet. Si astfel, in dimineata lui 9 mai, un emisar secret inmâna cancelarului german Konrad Adenauer un document confidential care cuprindea o copie a proiectului. Acordul lui Adenauer a venit imediat: Germania dorea sa devina partener al Frantei in acest proiect ce-si propunea sa schimbe soarta Europei.

La ora 16.00, in aceeasi zi de 9 mai, in Salonul Orologiului din Quai d’Orsay, Robert Schuman citea proclamatia care prin indrazneala ei avea sa schimbe destinul Europei. Franta si Germania decideau sa puna in comun rezervele de carbune si otel si invitau toate tarile europene interesate sa li se alature. Pentru unii planul Schuman era utopia unui „aventurier politic”, pentru altii un vis nebunesc, astazi insa este o realitate pe care o traim cu totii.

Pentru 25 de state si 450 de milioane de oameni, UE inseamna azi mai putine frontiere, mai multe oportunitati, o Europa mai curata, studii in strainatate, egalitate de sanse, libertate, securitate si justitie sociala...

Ziua Europei in capitala si in tara

Anul acesta, ca in fiecare an incepând din 2001, sarbatorim Ziua Europei cu spectacole, expozitii, conferinte, seminarii si dezbateri care se adreseaza tuturor, dar mai ales celor tineri:

BUCURESTI
Ministerul Integrarii Europene: eveniment in Piata Universitatii

Pe 15 aprilie cititorii buletinului saptamanal “Stiri europene” si vizitatorii site-ului MIE au primit invitatia de a trimite un mesaj Europei, in calitate de viitori cetateni ai Uniunii. Din zecile de mesaje primite prin www.mie.ro/Evenimente/9 mai au fost alese cele mai reprezentative; transpuse in bannere, ele vor fi afisate pe cateva din cele mai vizibile cladiri: Guvern, Palatul Parlamentului, Ministerul Integrarii Europene, Gara de Nord, Primaria Municipiului Bucuresti, Palatul Copiilor, Complexul Studentesc “Regie”, Universitate, Academia de Studii Economice, Casa Presei.

Incepand cu ora 19.00 si pana seara la 22.00, va invitam in Piata Universitatii, pe esplanada din fata Teatrului National, la un concert etno-pop-rock cu trupa Pontice, RO-MANIA, taraful Agurida si Loredana Groza; in incheiere, PHOENIX va renaste, ca de fiecare data, din cenusa, spre bucuria fanilor mari si mici…
Evenimentul, organizat de Directia Mass-media si comunicare a Ministerului Integrarii Europene in parteneriat cu Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Bucurestiului – ARCUB va include si lansarea melodiei „Mesaj pentru Europa”, compusa de compozitorul Ovidiu Comornyik si interpretata de …dar mai bine veniti si-i ascultati!

Ganduri din tara 
Mesaje culese in Bucuresti

BUCURESTI - ARGES - BACAU - BOTOSANI - BRASOV - BUZAU - CARAS-SEVERIN - COVASNA - DOLJ - IASI - MARAMURES - NEAMT - OLT - PRAHOVA

Afis - Suport informativ - Istoricul constiturii Uniunii Europene - Institutiile Uniunii Europene - Valori si simboluri europene - Cetatenia europeana

5-05-2006

  

Prefecturi care au preluat initiativa MIE si au realizat evenimente sub deviza “Mesaj pentru Europa”

11-05-2006

Subsectiuni

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului | Str. Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5 | Tel: 037 211 14 09 | e-mail: info@mdrt.ro

Se recomanda utilizarea browser-ului Microsoft Internet Explorer 6 la o rezolutie minima de 1152x864